Cum asculți muzică necomprimată pe iPhone ca un adevărat audiofil [VIDEO]
După ce ți-ai cumpărat o pereche de căști scumpe, ar fi bine să te bucuri de ele învățând cum asculți muzică necomprimată în format FLAC pe iPhone.
FLAC sau Flawless Audio Compression se referă la un format de fișiere audio necomprimate. Din punctul de vedere al calității audio, acestea se apropie cel mai mult de un CD audio original. În majoritatea cazurilor, MP3-urile de zece ori mai mici ca dimensiune comparativ cu FLAC-urile sunt perfecte și suficiente. Adoptarea formatelor necomprimate se justifică doar în cazul în care ai un sistem audio peste medie sau o pereche de căști de invidiat.
Fișierele și căștile reprezintă însă doar o parte infimă din arsenalul unui audiofil. S-ar putea să mai fie nevoie de un DAC sau amplificator de căști portabil și de foarte mult spațiu de stocare pentru a simți o diferență semnificativă de calitate audio.
Trecând însă peste motivele pentru care cineva își dorește să știe cum asculți muzică necomprimată în format FLAC pe iPhone, mai există o problemă. Multe dintre dispozitivele Android de top redau nativ astfel de fișiere și fac o treabă foarte bună. Posesorii de iDevice-uri sunt nevoiți însă să apeleze la soluții terțe, de aici și nevoia unui tutorial.
Înainte să detaliez cum redai FLAC-uri, trebuie să ai în vedere cum le obții. Cea mai bună soluție ar fi să ți le creezi singur din colecția ta de CD-uri audio. Există foarte multe aplicații care facilitează acest proces, dar una gratuită care funcționează foarte bine și este ușor de folosit poartă numele Exact Audio Copy sau EAC și poate fi descărcat de aici.
Pentru a reda muzică în format FLAC pe iPhone am folosit Flacbox, o aplicație gratuită ce îți oferă opțiunea să plătești pentru a scăpa de reclamele in-app. Din experiența mea de câteva zile de audiție cu aplicația, nu am sesizat nici o limitare de funcționalitate, cu excepția afișării ocazionale a reclamelor. Aplicația se găsește în AppStore.
După instalare, pentru a-ți accesa conținutul în FLAC, ai foarte multe opțiuni. Flacbox suportă până și redarea melodiilor într-o varietate foarte mare de formate de pe diverse servicii cloud. Dacă te încântă Dropbox, Mega, OneDrive, Google Drive și nu numai, Flacbox îți redă muzica direct din cloud. În mod evident, o poți descărca și pentru acces offline, atunci când ești într-o zonă fără semnal foarte bun la internet. Nu de alta, dar pentru a reda în timp real o melodie de trei minute și aproape 40MB, îți trebuie o conexiune rapidă, preferabil Wi-Fi sau 4G.
Ca alternativă, îți poți descărca muzica pe telefon de pe computer prin iTunes. Conectează-ți iPhone-ul la PC după ce ți-ai instalat Flacbox și fă click pe icoana sa în stânga sus. După aceea, fă un click pe Apps în stânga și, în partea dreaptă, fă scroll până vezi o listă cu toate aplicațiile instalate, la fel ca în captura de ecran de mai sus. În lista de programe instalate din coloana din stânga, alege Flacbox. Imediat, în dreapta, poți trage melodiile de pe computer folosind drag&drop sau prin intermediul butonului intitulat sugestiv ”Add…”.
După câteva momente sau câteva minute, în funcție de numărul de fișiere pe care vrei să le transferi, ar trebui să ai muzica în telefon. Pornești Flacbox și o găsești în secțiunea Files din dreapta jos. Tot de acolo o poți și reda. Eventual, dacă ai foarte multe melodii și un pic de răbdare, îți poți crea liste de redare sau Playlisturi pentru a-ți personaliza modul în care sunt redate piesele una după alta. Cu un pic de noroc, odată cu lansarea iPhone 8, poate melodiile necomprimate vor fi suportate nativ pe iDevice-uri. Vom vedea.